perjantai 29. syyskuuta 2017

Galetski-esivanhempia (Gałecki)


Plarasin jokunen päivä sitten sukukirjaa, Släkten Galetski i Sverige och i Finland (Carin Olin-Lamberg & Bror-Axel Lamberg), joka minulla on ollut jo monta vuotta, mutta edelleen vain satunnaisen plarauksen asteella, kun se on ruotsiksi..

Tällä kertaa kuitenkin luin omaa suoraa sukupuuta Puolaan asti, eli hypin yli kaikki sisarukset, serkut, yms. haarat, ja luin vain vanhempien vanhempien vanhempia, jne.. Todella mielenkiintoista!

Kirjan kattamasta sukupuusta, varhaisin esi-isä oli Christian Galetski (alkup. puolalainen nimi on Gałecki, jolle on näkynyt käyneen Ruotsissa ns. amerikkalaisittain, eli kirjoitusasu on mennyt ahterilleen, ja jäänyt sitten sellaiseksi.. huoh..), joka syntyi Puolassa, toukokuussa 1666.

Hän muutti tuntemattomasta syystä Ruotsiin, ja asui Gamla Stanissa, jota tuskin vielä siihen aikaan kutsuttiin Gamla Staniksi..? Hänen residenssinsä on merkitty tuohon yllä olevaan karttaan numerolla 1.

Christian oli isoisäni isoisän isoisän isoisä 😃


Christian Galetski meni naimisiin Brita Asplundin kanssa, ja he saivat viisi lasta;

Jacob, Brita Elisabeth, Anna Barbara, Christian, ja Maria Margareta.

Christian (vanhempi) kuoli 29.3.1757, 90 vuoden ja 10 kuukauden iässä - aika korkea ikä!

Brita-vaimo kuoli 19.1.1776, 86-vuotiaana - korkea ikä hänelläkin!


Jacob Galetski oli tukkukauppias, jonka yksityiselämästä ei ole muuta tietoa kuin vaimon ja lasten nimet.

Yllä olevassa kuvassa on Jacobin sinetti.

Jacob Galetskin vaimo oli Cecilia Ulrica Neostadius, ja heillä oli 12 lasta, joista neljä kuoli varhain;

Ensimmäinen tytär kuoli 2kk:n ikäisenä, eikä hänellä ole sukupuussa etunimeä.. Sitten tulivat Johan Jacob, Gustava, Cecilia Ulrica, Christian Samuel, Carl Gustav (kuoli 5kk:n ikäisenä), Johanna Catharina (ilmeisesti kuoli myös pienenä, kun myöhemmin tuli toinen Johanna), Pehr Ludvig, Frantz Ulric, Johanna (Jenny) Catharina, Lars Henrik (kuoli 3/4-vuotiaana), ja Fredrik August.


Fredrik August Galetskilla oli useampi virkanimike, mm. notaari, rahastonhoitaja, yms. (en lähde kääntämään enempiä, kun menee kuitenkin ahterilleen..)

Fredrik August Galetskin vaimo oli Johanna Lovisa Malmström, josta on olemassa tuo yllä oleva kuva. Siis isoisäni isoisän isoäiti!!!

Heillä oli seitsemän lasta;

Johan Fredrik, Lovisa Ulrica, Pehr August (kuoli pienenä), Cecilia Johanna (Hanna), Carl Knut, Anna Fredrika (kuoli pienenä), ja Axel Ferdinand.


Johan Fredrik Galetski muutti sitten Tukholmasta Helsinkiin..

Hän oli verhoilijamestari ja huonekalukauppias, joka kuului "kaupungin vanhimpiin", ja omisti mm. Yrjönkatu 5:n. (Nimim. suku on sittemmin persaukistunut..)

Hän kirjoitti myös näytelmiä, joita esitettiin teattereissa Helsingissä ja Tukholmassa. Esim. Wikipedia näkyy tuntevan hänet vain tuon aiheen tiimoilta;

Johan Fredrik Galetski (1817 Tukholma – 9. kesäkuuta 1880 Tukholma) oli Ruotsissa syntynyt näytelmäkirjailija, joka muutti Suomeen ja asui Helsingissä. Hän käytti nimimerkkiä a-e-i.


Johan Fredrik Galetskin vaimo oli Emelie Sofia Lindholm - molemmista kuvat tuossa yllä.

Heillä oli kymmenen lasta;

Lovisa Carolina (Lina), Fredrik Alaric, Gustav Georg, Johan Albert, Johannes (kuoli pienenä), Knut August (kuoli Pietarissa vain 23-vuotiaana), Johanna Gustava (kuoli pienenä), Ludvig Axel, Emilia Cecilia (Lilli), ja Frans Emil.

Löytyi Johan Fredrikin hautakin - Hietaniemen vanhalla hautausmaalla! (Kuvia myös kahden hähen sisaruksensa haudoista; Lovisa Ulrica ja Carl Knut. Sitten on Greta Galetski, joka on hiukan toista sukuhaaraa)


Tähän väliin bonus-kuvana Lina ja Lilli, joista jälkimmäisellä oli melkein sama syntymäpäivä kuin minulla (minä 27/10, Lilli 28/10), ja jolla oli kuulemma hyvin siisti käsiala

He olivat siis isoisäni isoisän siskoja.


Johan Albert Galetskin vaimo oli Marie Sofie Sandberg, ja heillä oli neljä lasta - kaikki tyttäriä;

Edit Maria (kuoli viikon ikäisenä), Tekla Sofia, Lilli Karolina, ja Agda (Agdi) Maria.


Kuvassa Lilli, Tekla, ja Agdi.. Heistä vain Agdi (siis vaarini täti) oli vielä hengissä, kun minä synnyin, ja muistan Agdi-tädin lapsuudestani, kun vierailimme vaarin serkun kotona Haminassa.

Vaarini Tekla-äiti kuoli nuorena - vaarini oli vain 4-vuotias, ja sisarensa Märtha vasta 3-vuotias..

Tekla Sofia Galetski meni naimisiin Ernst Johan Stenroosin (en nyt muista, oliko toinen nimi Johan, vaiko Johannes.. kirjassa on muutamia pikkuvirheitä, joista tuo saattaa olla yksi) kanssa, ja heille syntyi siis kaksi lasta;

Sigurd Johannes (Pelle) Stenroos, ja Märtha Stenroos.


Raapustin itselleni suoran sukupuun, jättäen kaikki sisarukset sun muut pois..


Lilli Galetskin sormus, joka on kulkenut suvussa lokakuussa syntyneillä, ja on nyt siis minulla.

 

Alavasemmalla näkyy kaiverrus, L.G. ... Alaoikealla puolestaan Stella. (Sain sormuksen 80-luvulla, ja sinne oli jo kaiverrettu nimeni.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentti näkyy blogissa vasta, kun se on hyväksytty. Tarkoituksena on välttää spam-kommenttien päätyminen blogiin.