maanantai 12. elokuuta 2019

Leipävuoka - resepti


Mainitsin edellisessä jutussa leipävuuan (ei tullut parempaa nimeä mieleen), jota tein viime torstaina.. Tässä reseptikuvat - näitä voi soveltaa aika vapaasti oman mielen mukaan..

Tämä perustuu siis muistikuvaan ruuasta, jota äitini teki joskus 70-luvulla!


Aloitin voitelemalla uuniastian..


Pohjalle kerros reilusti voideltua vaaleaa leipää..


Seuraavaksi, kerros tomaattia - laitoin myös hiukan tilliä, ja vasta rouhittua mustapippuria..

Tässä vaiheessa tein erilliseen kulhoon munamaidon - kolme isoa kananmunaa, ja n. litra maitoa.. Kaadoin n. kolmanneksen munamaidosta tuohon tomaattikerroksen päälle, mahd. tasaisesti..


Sitten kerros juustoa - käytin isoja emmental-viipaleita, mutta mikä vaan tällaiseen tarkoitukseen sopiva juusto käy.. Ihan oman maun mukaan..

Levitin juustosiivuille runsaasti vahvaa sinappia (Colman's - jälleen, sinappi ihan oman maun mukaan, mutta suosittelen jotain vahvan makuista sinappia, ja melko runsaasti, koska maku ei lopullisessa ruuassa ole ollenkaan yhtä vahva kuin suoraan purkista..)

Ripottelin sinapin ylle myös hiukan valkosipulijauhetta..


Tämä on ns. oomph-kerros.. Ripottelin tasaisesti pieneksi kuutioitua kinkkua (ainakin Irlannin LIDL myy tuota kaksiosaisissa paketeissa, ja käytin tähän yhden rasiallisen siitä kahden pakkauksesta) - se on melko suolaista, joten ruokaan ei tarvitse erikseen lisätä suolaa..

Em. kuutioiden sijaan voi laittaa esim. kinkkuviipaleita, jotka kannattaa suikaloida ensin, tarjoilun helpottamiseksi.. Jos ei syö lihaa, tähän makukerrokseen voi käyttää vaikka paistettuja ja voimakkaasti maustettuja vihanneksia, tai jos haluaa kalaversion, niin anjovis voisi toimia, joskaan sitä en ole itse kokeillut..


Seuraavaksi, kerros viipaloituja sieniä.. Käytin kastanja-sieniä, mutta esim. herkkusienet ovat melko samanlaisia - ihan mitä vaan syötäväksi kelpaavia sieniä voi laittaa, mutta en menisi uhraamaan jotain ns. parempia sieniä tähän!

Tähän voi tietty laittaa jotain muutakin, jos ei pidä sienistä, mutta itse tykkään varsinkin niiden lisäämästä koostumuksesta - ja toki mausta..

Ruiskuttelin hiukan makeaa chili-kastiketta sienten ylle..


Sitten toinen kolmannes munamaitoa (taas mahd. tasaisesti, niin että reunatkin kostuvat hyvin), ja ohut kerros juustoraastetta - itse laitoin mietoa valkoista cheddaria.. Huom: Ei liikaa juustoa, vaan aivan ohut kerros..


Sitten toinen kerros runsaasti voideltua vaaleaa leipää.. Tähän toiseen leipäkerrokseen tykkään asetella viipaleet niin, että kuoripuolet jäävät sisään päin - asialla ei ole varsinaista merkitystä, se on vaan oma tapani..

Tämän kerroksen ylle sitten loput munamaidosta..


Lopuksi vielä kerros juustoraastetta - tarpeeksi, että kaikki peittyy, mutta ei sen enempää..


Kerrokset ennen uunia..

Laitoin 30 minuutiksi 180-asteiseen kiertoilmauuniin (tavisuuni ehkä 200 asteeseen)..


Olisin voinut antaa olla vielä 2-5 minuuttia kauemmin uunissa, jotta juusto olisi saanut enemmän väriä, mutta oli hirmu nälkä.. 😂


Kannattaa myös antaa ruuan hiukan jäähtyä, jos malttaa odottaa, niin sen saa siistimmin ja kauniimmin lautaselle, mutta itse olin siis nälkäinen.....


Tämä on minusta tosi ihanaa - comfort food


Myöhempi kuva, kun ruoka on saanut asettua ja jäähtyä..


Tuosta riittää yhdelle 2-3 päivän aterioiksi, tai kerralla 4-6 ihmiselle, riippuen siitä onko iso vai pieni nälkä / muutakin tarjolla, jne..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentti näkyy blogissa vasta, kun se on hyväksytty. Tarkoituksena on välttää spam-kommenttien päätyminen blogiin.