maanantai 6. marraskuuta 2017

Luonnonlääke: kannabis (suomalaisia lääkekannabislinkkejä)

Googlettelin aiheesta lääkekannabis Suomessa, ja päätin koota mielestäni lukemisen arvoiset linkit blogiini - löydän ne sitten itse helpommin, ja jos listasta on hyötyä muillekin, niin hieno juttu.

En ole ns. alan asiantuntija, mutta mitä nyt itse olen kannabiksen lääkekäyttöä seurannut, niin siitä on ollut ainoastaan positiivisia kokemuksia, joiden perusteella olen erittäin kannabismyönteinen, ja jos itse sairastuisin niin, että olisi vaikkapa kipuja tai kohtauksia, lääkekannabis olisi ehdottomasti hoitovaihtoehtolistan kärjessä.

(Huom: Tällä jutulla ei ole mitään tekemistä kannabiksen viihdekäytön kanssa - en käytä, minusta senkin voisi laillistaa, mutta kys. aihe kuuluu muualle, eli ei viihdekäyttöön liittyviä kommentteja, kiitos.)

Jos tulee mieleen suomenkielisiä juttuja, tutkimuksia, tms. lukemisen arvoisia asioita lääkekannabiksesta tai sen käyttökokemuksista, saa mieluusti linkata kommenttipuolelle. Saatan editoida listaani myöhemminkin, lisäten uusia löytöjä ja poistaen mahd. kuolleita linkkejä.

Wikipedia suomeksi: Lääkekannabis
Perustietoa aiheesta. Ks. Myös: Kannabiksen lainsäädännöllinen asema

Koska seuraavat linkit vievät samaan suomenkieliseen lääkekannabisblogiin, päätin ensin googlettaa kirjoittajasta taustatietoa, eli tässä aluksi se taustatietolinkki;

"Kuin puukoniskuja" - Pedro Viljasen raastavia kipuja hoidetaan lääkekannabiksella
Se on alunperin julkaistu pari vuotta sitten (lokakuussa 2015), mutta juttua on näköjään päivitetty pari viikkoa sitten (lokakuussa 2017). Suosittelen todella lukemaan ihan koko artikkelin. Lainaan pari otetta;

Vaivat ovat yleensä helpottaneet lämpimässä, ja hän onkin viettänyt talvia Espanjassa. Siellä hän tutustui lääkekannabikseen kipujen hoidossa. Mutta ensimmäiset hoitokokeilut menivät pieleen, muistelee Pedro Viljanen. Erilaiset lajikkeet ja annokset eivät toimineet. Kokemuksen kautta kukintojen syöminen lämpimässä oliiviöljyssä on osoittautunut parhaimmaksi.
”Kun syön tuotteen, niin se imeytyy hitaammin. Rasvaliukoiset lääkekannabiksen aineet ovat vähitellen alkaneet vaikuttaa eikä mun välttämättä tarvitse ottaa sitä joka päivä”, kertoo Pedro. Kipujen vähenemisestä hän valottaa: "Kipuni ovat kauttaaltaan lievittyneet. Puukonpistoja tulee paljon harvemmin. Huonona päivänä niitä tuli useamman kerran minuutissa, parempina päivinä tuli pari kolme puukolla tökkäystä. Nyt voi sanoa, että huonona päivänä kipuviiltoja tuntuu tunnin parin välein ja hyvinä päivinä ei töki kukaan. On se merkittävä helpotus, mikä siitä on tullut”, summaa Viljanen.
”Täytyy kuitenkin todeta, että en yksinomaan pärjää kannabiksella”, jatkaa Viljanen. ”Pyrin pienentämään opioidin määrää, tosin teen sen hyvin hitaasti kuuntelemalla kroppaa. En halua puukon piikittelyä enää. Olen taipuvainen uskomaan että kipupoliklinikalta saatu oppi lääkeyhdistelmästä eli cocktail voi olla lopputuloksena paras kipukohtauksiin”.
Pedro Viljanen sanoo vähentäneensä takavuosien vahvan oksikodonin annosta 120 milligrammasta vuorokaudessa 20 milligramman annokseen, jonka hän ottaa kerran kaksi kuukaudessa.

Tuo on aivan loistava tulos!

Lääkärin pitää arvioida haittoja ja hyötyjä potilaan hoidossa ja tehdä päätökset etukäteen. Entä jos potilas tuleekin riippuvaiseksi lääkkeestä?
[Professori Eija] Kalso toivoo, ettei Suomessa ajauduttaisi lääkekannabiksen suhteen yhtä pahoihin ongelmiin kuin Yhdysvalloissa on opioidien suhteen tapahtunut. Lääkärit määräsivät suuria annoksia opioideja liian pitkäksi aikaa sellaisillekin potilaille, joilla oli jo valmiiksi psykososiaalisia ongelmia.
Tuo yllä oleva lainaus oli artikkelissa esitetty hiukan epäselvästi, eli se ensimmäinen osa oli ikään kuin lainauksena. En siis voi tarkasti tietää, mitä Professori Eija Kalso on sanonut, enkä halua laittaa sanoja hänen suuhunsa, mutta tehdään nyt yksi asia erittäin selväksi:

Kannabiksesta - EI - voi - tulla - riippuvaiseksi.

Se on siis aivan mahdotonta. Ihminen voi vaikkapa viihdekäytössä käyttää vuosikausia päivittäin kannabista sen verran, että on koko ajan ihan pöllyssä, mutta jos sitten lopettaa käytön kuin seinään, kroppa ei vaadi kannabista. Riippuvaisuutta ei siis muodostu. (Tietty jos esim. lääkekäytössä kannabiksella hoidetaan onnistuneesti kipuja tai pidetään loitolla epileptisiä kohtauksia tms., niin käytön lopettaminen palauttaa kivut ja/tai kohtaukset, minkä seurauksena potilas totta kai haluaa lisää kannabista, koska se oli toimiva hoitomuoto, mutta kyseessä ei kuitenkaan ole addiktio, vaan hoidon jatkamisen tarve.)

Sen sijaan, esim. opioidien jatkuva käyttö aiheuttaa aina riippuvaisuutta. Aina. Se voi sitten olla kevyempää tai rankempaa, yksilöllisesti, riippuen siitä miten altis on addiktioille yleensä, millaisia annoksia ja käyttöaikoja on kyseessä, jne. Kyseessä on addiktio, koska kroppa vaatii lisää opioidia, vaikka sillä hoidetut oireet olisivatkin jo poistuneet kokonaan.

Mutta nyt niihin em. lääkekannabisblogin artikkeleihin;

Aluksi, Tietoa blogista (jos kiinnostaa..)

Lääkekannabiksen tilannekatsaus
Asiallisesti esitettyä tietoa (tätä naputellessani, kys. kirjoituksen päiväyksenä on helmikuu 2016, eli suhteellisen tuore juttu, joskin asian ollessa omakohtainen, kannattaa toki tarkistaa viimeisin tilanne).

Vastaus syöpäpotilaalle (liittyen eturauhassyövän hoitoon)
Jutun alussa on lainauksena anonyymin syöpäpotilaan tiedustelu, ja sen jälkeen blogittajan vastaus, jossa osin samaa tietoa kuin tuossa ylemmässä linkissä.

Sitten pari hiukan vanhempaa juttua muualta;

Kannabis pysäytti eturauhassyövän kasvun (juttu vuodelta 2009)
Vauhkoskeptikot toki kavahtavat jo valmiiksi, kun juttu on "Kannabisuutiset"-saitilla, mutta juttu on kiinnostava, asiallinen, viittaa yliopistotutkimuksiin, ja mainitsee lähdelinkkejä (englanniksi), joista tosin toisen suora linkki ei enää toimi, mutta se vie silti edelleen Cancer Research UK -saitille, jonka hakulaatikkoon voi laittaa "cannabis", ja sitä kautta löytyy se lähdeartikkelikin. (Koska listaan suomenkielisiä juttuja aiheesta, en laita niitä lähdelinkkejä tänne suoraan.)

Kannabiksesta täsmälääke eturauhassyöpään? (juttu vuodelta 2012)
Em. aiheesta lyhyemmin, mutta jutussa on tutkimuslinkki, jota kautta aiheesta voi halutessaan lukea (englanniksi) lisää.

Em. juttujen perusteella, vaikuttaa siltä että vaikka Suomessa lääkekannabis on periaatteessa laillinen vaihtoehto, käytännössä sen saaminen vaikuttaa vaativan pakollista ajantappoa ns. kaikilla muilla mahdollisilla lääkkeillä, joista useimmilla on tod.näk. huomattavasti vaarallisempia sivuvaikutuksia kuin kannabiksella (jonka käytön sivuvaikutuksena voi siis esiintyä väsymystä, kohonnutta ruokahalua, ja mahd. kevyitä muistiongelmia / hajamielisyyttä)..

Periaatteessa ymmärrän lääkärin vastuun / mahd. haluttomuuden määrätä lääkettä, josta ei löydä tarpeeksi virallista tutkimustietoa tms. Mutta kun kys. hoitomuoto toimii ja on melko yleinen esim. Hollannissa ja Espanjassa (EU-maita molemmat), niin miksei haeta sieltä lisätietoa ja oppia aiheesta, sekä sairaudenhoitoon että lainsäädäntöön?

Vai ovatko lääketeollisuuden ruskeat kirjekuoret niin paksuja, että niiden takia kannattaa uhrata ihmisten terveys ja hyvinvointi tässäkin aiheessa?

>>> Ks. Lääkeyritysten jättituet julki: 35 prosenttia lääkäreistä pimitti tietonsa - "järkyttäviä summia"
2016 artikkeli, josta lainaus;

Lääkeyritykset käyttivät yhteistyöhön suomalaisten lääkäreiden kanssa viime vuonna 27 miljoonaa euroa.
...
Lääkeyritysten julkaisemista listoista paljastuu, että useat lääkärit ovat saaneet viime vuonna yli kymmenen tuhatta euroa lääkeyrityksiltä. Yksittäinen diabeteslääkäri oli saanut viime vuonna eri lääkeyrityksiltä yli 65 000 euroa.
Keskimäärin lääkärit saivat yrityksiltä noin 1000 euroa. Yhteensä yritykset käyttivät yhteistyöhön 27 miljoonaa euroa.

Että sellaista.. (Tuossa jutussa puhuttiin vain lääkäreistä - päättäjät sitten erikseen......)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentti näkyy blogissa vasta, kun se on hyväksytty. Tarkoituksena on välttää spam-kommenttien päätyminen blogiin.