sunnuntai 19. marraskuuta 2017

Suomalainen lupakulttuuri - Saanko nillittää? (Prkl..)

Kuva: Eddie Colla
Suomalainen lupakulttuuri on taas hyppinyt silmille netissä, joten ajattelin nillittää aiheesta.. 👾

(Tuo slogan-kuva nyt on hyvin amerikkalaishenkinen, eikä tähän varsinaisesti tarvita kuvia, mutta kunhan jotain laitoin, että linkki näyttää Facebookissa siistimmältä..)

Tämä lupamentaliteetti on vituttanut aiemminkin, mutta tällä kertaa kaikki alkoi siitä, kun törmäsin nettitabloidissa niin tyhmään otsikkoon, että oli ihan pakko vilkaista itse juttua - Älä tyydy tavanomaiseen! 6 näyttävää ja helppoa silmämeikki-ideaa, joilla olet juhlien keskipiste 😶

Jutussa oli sitten heti alkuunsa seuraava ilmoitus:

Nyt on lupa säväyttää!

No kiitti vitusti - enpä olisi muuten uskaltanutkaan.. 😪

Sitten oli esim. herkistä miehistä kertova juttu, jossa seuraavaa;

Miehellä ei vieläkään ole lupaa olla herkkä.
...
Saako mies olla herkkä naisen ja miehen välisessä parisuhteessa?

Kuulostaa siltä, että asiasta on laitettu lupa-anomus vetämään, mutta lupaa odotellaan edelleen.. Omia aivojahan ei tietenkään voi käyttää..

Tähän yleiseen suomalaiseen lupatarpeeseen törmää jatkuvasti myös sosiaalisessa mediassa;

"Olen pessyt lattiat, kokannut ruuat viikonlopuksi, ulkoiluttanut koirat, ja varmistanut että lapsilla on läksyt tehtyinä - saanko nyt istahtaa hetkeksi katsomaan telkkaria?"

"Juoksin aamulla puolimaratonin, ja kävin töiden jälkeen zumbassa - saanko nyt ottaa lasillisen valkoviiniä?"

Varsinkin kaikenlaiseen herkutteluun liittyy rasittavan paljon syyllisyyttä, selittelyä ja lupa-anelua ihan keneltä tahansa..

En ehkä Suomessa asuessani kiinnittänyt asiaan niin paljon huomiota, kun siihen oli tottunut, mutta kun olen asunut 20+ vuotta muualla, niin jokaisella Suomi-visiitillä vituttaa se yleinen käytäntö, ettei kukaan voi koskaan, missään tilanteessa vain syödä tai juoda jotain herkuksi laskettavaa, ainakaan selittelemättä syyllisyyttään;

"Ai kun on iso pala! Huomenna pitää rehkiä salilla ylimääräinen tunti.."

"Ei nyt pitäisi ottaa, kun tässä on sokeria, mutta olen sitten seuraavat kaksi vuotta kaurapuurolla.."

"Tiesin, että täällä tarjotaan varmasti herkkuja, joten olin viimeiset viisi viikkoa vedellä ja pahvileseillä.."

KETÄÄN EI KIINNOSTA!!!!!!!!!! 👾

Jos aikuinen ihminen haluaa vaikka syödä klo 8:32 keskiviikkoaamuna kokonaisen täytekakun, ja ottaa palan painikkeeksi pullon viskiä, niin antaa palaa!

Jokainen osaa kyllä itse pohtia omat speksinsä (onko varaa, nouseeko verensokeri vaarallisesti, tarvitseeko ajaa autoa, ehtiikö vessaan jos/kun huono olo iskee..), ja tehdä niiden pohjalta päätöksensä - sitä ei todellakaan tarvitse ulkoistaa jollekin toiselle.

Itse inhoan eniten juuri noita oman herkuttelunsa natseja, jotka usein pilaavat toisiltakin herkuttelunautinnon.

Nimim. turpa kiinni, minä syön nyt kakkua!

Tai siis söisin, jos olisi kakkua.

Ehkä leivon kakun.. 😍

6 kommenttia:

 1. Heh. Oon niin samaa mieltä. Ketä oikeasti kiinnostaa luvan antaminen? No ei ketään.

  Oon joskus (tuhannen ärsyyntyneenä myös) miettinyt, että mikä tuossa oikein on takana. Ekaksi tulee mieleen huono itsetunto (tarvitsee kaikkiin päätöksiin muiden ihmisten hyväksynnän, tai eräänlaisen ihailun). Sitten on ehkä itsensä ruoskiminen, riittämättömyys. Ettei ole ansainnut mitään hyvää, ellei ole sitä ennen ”tappanut itsensä” kaikenlaiseen uuvuttavaan tms.

  Ikävä kyllä tauti vaikuttaa myös tarttuvalta. Että on pakko todistella kaikenlaista, koska kaikki muutkin. Laumahommia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo. Tämä olisi ehkä parempi huolestumisen kohde kasvatuskeskusteluissa, kuin se, (huom:) saako tyttöjä kutsua tytöiksi ja poikia pojiksi, vaiko ei..

   Huono itsetunto aiheuttaa suomalaisille todella paljon ongelmia!

   Poista
 2. Myös eukot, jotka kertovat etteivät kerta kaikkiaan voi ottaa kuin korkeintaan yhden seitinohuen siivun jotain hikistä rasvatonta mautonta kakkua, ovat ärsyttäviä sillä mainostamisen taustalla on tarve kuulla muiden kommentoivan: "No eihän sinun nyt tarvitse varoa, sinähän olet niin hoikka" ja sitten alkaa se "No en ole, katso nyt tässäkin on makkara" ja nipistetään jotain kuivan kesän oravan vartalon ihopoimua.

  VastaaPoista
 3. Ruuasta, juomasta tai mistä vain nauttiminenhan on lähes syntiä, eikö? Taitaa kuulua luterilaisuuden kääntöpuoliin. Suomalainen lehdistö tosin, eikä vain aikakauslehdet vaan sanomalehdetkin, jatkuvasti julkaisevat näitä 'Syö sitä, Tee tätä, Osaatko tämän, Teetkö tämän oikein -juttuja' rasittavuuteen asti. Ei oikeasti kiinnosta. Ilmeisesti hakevat klikkejä nettijuttuihinsa. Onneksi kuitenkaan kaikilla suomalaisilla ei suinkaan ole huono itsetunto :) t. Mari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, "oletko sinäkin tehnyt aina kaiken väärin" -jutut kieltämättä vituttavat..

   Poista

Kommentti näkyy blogissa vasta, kun se on hyväksytty. Tarkoituksena on välttää spam-kommenttien päätyminen blogiin.