sunnuntai 29. lokakuuta 2017

Rokotepohdintaa - tuhkarokkoa Dublinissa


Dublinissa on nyt ollut muutamia tuhkarokkotapauksia, ja se on levinnyt jo Meathin puolellekin (artikkeli aiheesta, englanniksi).

Tämä pisti miettimään, olenko mahd. saanut rokotteen sitä vastaan, vaiko en.. 😑

En muista missä antiikkinen rokoitekorttini on - viimeksi taisin tutkailla sitä joskus 15-20 vuotta sitten, eli on se olemassa, mutta kun tavaroitani on laatikoissa, ja osa kotona, osa Bray'ssa..

Me Naiset -jutussa sanotaan;

Lapsena saadut rokotteet merkitään neuvolakorttiin. Mikäli tuo vihkonen on vuosien saatossa kadonnut, voit päätellä saamasi rokotteet syntymävuotesi perusteella, esimerkiksi:
50-luvulla tai sen jälkeen syntynyt on saanut neuvolarokotuksen jäykkäkouristusta, kurkkumätää ja poliota vastaan.
80-luvulla tai sen jälkeen syntynyt on saanut MPR-kolmoisrokotteen tuhkarokkoa, vihurirokkoa ja sikotautia vastaan.
90-luvun lopulla tai sen jälkeen syntynyt on saanut Hib-rokotteen hemofilusbakteeria (mm. aivokalvontulehdus) vastaan.

Jutussa oli myös linkki Suomen rokotusohjelman historiataulukkoon, jossa tuhkarokosta sanotaan;

Rokote:
- Aloittamisvuosi - Kohderyhmä
Tuhkarokko:
- 1975 - neuvoloissa 1-vuotiaille vuoteen 1982 saakka
MPR:
- 1982 - neuvoloissa, vihurirokkoseronegatiivisille vastasynnyttäneille naisille synnytyslaitoksella vuoteen 1993 saakka
- 1986 - armeijassa kaikille vuoteen 2000 saakka ja vuodesta 2012 alkaen niille, joilta suoja puuttuu
- 1987 - sairaanhoito-oppilaitoksissa, jos immuniteetti MPR-taudeille puuttuu
- 1988 - 11-13-vuotiaat koulussa, jos toinen MPR-annos puuttuu

Sitten oli tämän vuoden huhtikuussa julkaistu YLE-artikkeli aiheesta, josta lainaan;

Sikotauti, vihurirokko ja tuhkarokko on saatu kitkettyä Suomesta käytännössä kokonaan. Syynä on jo vuonna 1982 alkanut rokotusohjelma, jolloin lähes kaikki lapset ja nuoret rokotettiin MPR-rokotteella. Kyseinen rokote antaa suojan näitä kaikkia tauteja vastaan.
Kuitenkin 1960-luvun lopulla ja 1970-luvun alussa syntyneet eivät todennäköisesti rokotetta ole saaneet.

Riskiryhmää siis, ainakin syntymävuoden perusteella..

... Tuhkarokkoa vastaan alkoi rokotukset vuonna 1975.
Nämä kaikki erilliset rokotukset kuitenkin loppuivat 1980-luvulla, kun yhdistelmärokote MPR tuli markkinoille.

Kiva;

– Tuhkarokko on niin tarttuva tauti, että jos se pyörähtää kylillä, niin se poimii kaikki, jotka eivät tuhkarokkoa ole sairastaneet, kertoo THL:n asiantuntijalääkäri Ulpu Elonsalo.

Muistelen hämärästi olleeni ehkä seiska- tai kasiluokalla, kun osa sen vuoden oppilaista sai jonkun kaksiosaisen rokotteen kouluterveydenhoidon kautta. Siitä rokotteesta jäi pieni arpi, ja muistelen, että me jotka emme saaneet kys. rokotetta, ihmettelimme josko olimme mahd. saaneet sen jo aiemmin, ja etsimme itsestämme samankaltaista rokotusarpea, mutten muista oliko sellaista kenelläkään. Minulla ainakaan ei ollut. (Että kiitos vaan tehokkaasta tiedottamisesta, silloinen kouluterveydenhoito - not..)

Sikotaudin sairastin lapsena, mutta jotenkin hämärästi muistelen, että olisin saanut rokotteen tuhka- ja vihurirokkoa vastaan, paitsi etten voi olla varma, kun se rokotekortti on kateissa..

Rokotteen kuulemma voi uusia, vaikka olisikin sellaisen jo saanut, tai jopa sairastanut sen kattamia tauteja, eli pitänee tutkailla, josko sellaisen voisi saada ilmaiseksi. Maksulliseen versioon ei nyt kuitenkaan ole varaa. (HUOM: Suomessa se kuuluu rokotusohjelmaan, ja sen saa ilmaiseksi - jos siis suunnittelee matkaa Irlantiin, eikä ole kys. rokotetta saanut, niin kannattaa ottaa varmuuden vuoksi!)

Lisäys: Näköjään on varattava aika omalle lekurille, jos Irlannissa haluaa kys. rokotteen. Saa nyt siis jäädä, kun lekurikeikka on ainakin 50 euroa - jos rokotteesta joutuu maksamaan, niin sitten voi olla kalliimpikin. HSE-tiedote aiheesta (lokakuu 2017)

2 kommenttia:

  1. Miepä oun sairastanna tuhkiksen, olin varmmaa jottai 4-5 vuotta. Oun ehtinnä valokuvvoo sit, muistaakseni istun sängyllä, ku otettiin. On muuten jännän näkönen kuva. Ennen nuo rokot tartutettiin muaseuull puoskasta toisseen, ei tarvinna rokotella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, täälläkin itseäni hiukan vanhempi lähipiiri on sairastanut tuhkarokon lapsena.

      Poista

Kommentti näkyy blogissa vasta, kun se on hyväksytty. Tarkoituksena on välttää spam-kommenttien päätyminen blogiin.